Cautare:
In categoria:
User:
 
Parola:
            
Biblioteci din judet
Abonare la newsletter
Daca doriti sa primiti periodic pe email noutati in legatura cu comunitatea bibliotecilor valcene, inscrieti-va emailul in casuta de mai jos si apasati Subscribe!
Biblioteca Public� �Antim Petrescu� P�u�e�ti-M�gla�i.

Adresa: Comuna Păuşeşti- Măglaşi, jud. Valcea , cod 247470
Tel.: 0350419529
Fax: 0350419529
Email: ioanagoran@yahoo.com
ISTORICUL BIBLIOTECII PUBLICE

 "ANTIM PETRESCU"  PAUSESTI- MAGLASI

Nu se cunoaste o data exacta a infiintarii Bibliotecii Publice"Antim Petrescu" Pausesti- Maglasi, dar se spune ca aceasta ar fi luat fiinta in jurul anului 1952(biblioteca functiona intr-o casa veche situata in actualul centru civic al localitatiiPausesti- Maglasi).

De-a lungul timpului,biblioteca a functionat in localuri improprii iar din anul 1957 functioneaza in Caminul Cultural Pausesti- Maglasi.

In prezent biblioteca isi desfasoara activitatea in doua sali (90mp) ale Caminului Cultural Pausesti- Maglasi situate la parterul acestei institutii.

Biblioteca deserveste o populatie de 3815 locuitori.

Media anuala de utilizatori:426

Numar unitati traditionale de biblioteca detinute(carti): 9296

Numar unitati electronice de biblioteca:--

Computer(e): 4                                                                            

Conexiune internet:da

Orar de functionare al bibliotecii:

Luni 8-16

Marti 8-12

Miercuri 8-16          

Joi 8-12

Vineri 8-16

Sambata-liber

 Duminica-liber

 

Functia de bibliotecar a Bibliotecii Publice "Antim Petrescu" Pausesti- Maglasi a fost ocupata in ordine cronologica de bibliotecarii:

BALAN DUMITRU 1952-1957(dupa spusele batranilor, primul bibliotecar al bibliotecii publice din Pausesti Maglasi-taran cu 4 clase din comuna Pausesti- Maglasi; era instruit periodic de Biblioteca Centrala Raionala Valcea)

ROSIANU DOMNICA ian.1957-apr.1957

POPESCU C. MARIA 1957-dec.1961

NITA ECATERINA 1961-1969

STAICULESCU PARASCHIVA apr.1969-mai1977

CEAUSU CONSTANTIN mai 1977-1999

POPA ILINA 1990-1992

BOLOVAN IOANA oct.1992-aug.1996

CONSTANTINESCU IOANA (GORAN,prin casatorie) aug.1996-oct.2004

CONSTANTINESCU MARIAN oct.2004-oct.2006

GORAN IOANA oct.2006- si in prezent.

 

In anul 1999 prin Hotararea Consiliului Judetean Valcea,Bibliotecii Publice Pausesti- Maglasi i-a fost atribuita denumirea de "Antim Petrescu"(ca urmare a expunerii de motive , inregistrat la numarul 7850/06 prin care se propune atribuirea denumirii Episcop Antim Petrescu bibliotecii din comuna Pausesti-Maglasi,Consiliul Judetean Valcea aprobat prin sedinta din data de 21 XII.1999,atribuirea denumirii"Antim Petrescu bibliotecii din comuna Pausesti-Maglasi,Jud.Valcea.

Biblioteca Publica"Antim Petrescu"a avut o scurta perioada de timp filiala in satul Saracinesti(Valea Cheii) si o alta in satul Pietrari;

In anul 1965 la biblioteca afiliata, Pietrari, bibliotecar era invatatorul Toporjinski Policarp;"Biblioteca se gaseste in localul Scolii Elementare de 4 ani intr-o camera destul de incapatoare si luminoasa,caietele de evidenta sunt tinute la zi iar cartile sunt aranjate intr-un raft deschis"

(PROCES VERBAL DIN 6 V 1965)

Biblioteca afiliata Saracinesti avea bibliotecar in acelasi an, 1965, pe Avrinte Gheorghe si isi avea sediul in incinta Caminului Cultural Valea Cheii;"Biblioteca se gaseste in localul Caminului Cultural Valea Cheii.Cartile se gasesc asezate intr-un dulap inchis,fiind asezat in sala de spectacole a caminului cultural.Axeasta sala este intrebuintata si ca sala de clasa.In aceasta situatie,fondul de carti nu poate fi pus in circulatie.Se recomanda sa se schimbe sediul bibliotecii sau cel putin sa se schimbe dulapul acela inchis,cu un dulap cu geamuri in asa fel ca fondul de carti sa fie vazut in intrgime de toti cetatenii care vin la caminul cultural."

(PROCES VERBAL DIN 1965)

Bibliotecarii celor doua biblioteci afiliate Pietrari si Saracinesti erau indrumati si controlati de bibliotecarul de la biblioteca de centru,Biblioteca Publica Pausesti-Maglasi.

In prezent in Comuna Pausesti-Maglasi exista o singura biblioteca publica"Biblioteca Publica Antim Petrescu",cele doua fliale Pietrari si Saracinseti au fost desfintate.

Pana in anul 1990 Biblioteca Publica"Antim Petrescu" Pausesti-Maglasi a functionat cu norma intreaga,cu jumatate de norma si cu indemnizatie.Din fericire activitatea acestei institutii nu a fost intrerupta si din anul 1990 biblioteca a functionat numai cu norma intreaga.

In anul 1979,fondul de carte al bibliotecii era de 4924 si avea valoarea de 43494,40 lei; in acelasi an au intrat in biblioteca 305 volume in valoare de 2891,90 lei si au fost casate 16 volume in valoare de 138,15 lei;

In anul 1990 numarul volumelor existent la inceput de an in evidenta bibliotecii era de 6887 in valoare de 65577,90 lei;in acelasi an ,1990, au fost achizitionate 70 volume in valoare de1184,75 lei si au fost casate 482 volume in valoare de 3784,50 lei.

In anul 1998 s-a inscris la biblioteca 366 cititori si au fost imprumutate cititorilor 3856 carti; biblioteca si-a imbogatit in acelasi an fondul de carte cu 261 volume.Numarul volumelor existente la inceputul anului 1999 in registrele bibliotecii a fost de 7020.

Cele mai multe carti au fost scoase din evidenta bibliotecii ca urmare a adresei nr.6 din X.01.1990 facuta de catre Biblioteca Judeteana Valcea,Primariei Comunei Pausesti-Maglasi cu rugamintea de a pune in vederea bibliotecarului comunal sa purifice fondul de carte"inlaturand lucrarile fostei dictaturi ceausiste,opera tiranilor,congrese,conferinte,cuvantari,Romania pe drumul socetatii socealiste...omagiile si alte volume ale sau despre clica ceausista".

Unitatile traditionale de biblioteca (cartile) existente in Biblioteca Publica "Antim Petrescu"Pausesti-Maglasi sunt inregistrate de la cartea cu numarul de inventar 1 inregistrata in Registrul Inventar al bibliotecii in anul 1957.

..............

Una din actiunile de succes ale bibliotecii "Antim Petrescu" Pausesti-Maglasi de dupa 1990 este "Oameni de cultura in dialog cu cititorii"(9.02.1998 editia I). Printre oamenii de cultura participanti la editiile acestei manifestari s-au numarat:prof.Nicolae State Burlusi-directorul editurii Buna Vestire Rm. Valcea, Leon Dura-poet, Marin Bulugea-publicist, Petru Petria-publicist,Nichi Ursei-epigramist,Felix Sima-poet,Augustina Sanda Constantinescu-consilier sef al Inspectoratului pentru cultura al jud. Valcea(in prezent directoare a Bibliotecii Judetene"Antim Ivireanul" Valcea),Dumitru Lazar-profesor,Costea Marinoiu-scriitor, director"ex.Libris" Rm. Valcea,Theodor ionescu-profesor,istoric,Nicolae Mazilu-col.(r),etc.

Activitatea desfasurata de Ioana Goran la Biblioteca Publica "Antim Petrescu" Pausesti-Maglasi a fost apreciata si premiata in numeroase randuri:"premiul intai pentru "Cea mai buna monografie locala" in cadrul Concursului"Cea mai buna biblioteca publica din jud. Valcea editia intai (Mihaesti-18 aprile 2000),"premiul intai pentru locul intai in concurs la sectiunea"Biblioteci Publice Comunale si pentri intreaga activitate de promovare a cartii-Rm. Valcea-20 februarie 2004(editia a doua a concursului "Cea mai buna biblioteca publica din jud. Valcea);diploma de foarte buna participare la sectiunea de training "Competente in managementul cultural din cadrul programului Phoenix 05-model de dezvoltare al institutiilor culturale din zonele rurale din Romania, sectiunea intai(Garana 2003) si sectiunea a doua(Timisoara 2004).

 

 

Bibliotecar: Ioana Goran

Anul naşterii: 1976
Data încadrării ca bibliotecar: 1.08.1996
Profesia de baza: bibliotecar
Cursuri de biblioteconomie: da
Alte specializari: institutor/ Limba franceză
Abilitati utilizare I.T.: da

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Informatii despre localitatea Păuşeşti-Măglaşi


Comuna Pausesti-Maglasi in centrul careia se afla Biblioteca Publica "Antim Petrescu", se gaseste la intersectia paralelei de 45 grade si 51 minute latitudine nordica cu meridianul 24 grade 16 minute longitudine estica,la 10 km NV de municipiul Rm.Valcea, pe soseaua ce leaga Baile Olanesti de Rm. Valcea. Se invecineaza cu localitatile:Vladesti(la E), Stoenesti(la V), Ocnele Mari(la SE), Bunesti(la SV), Baile Olanesti(la N).
Localitatea Pausesti-Maglasi  are sase sate in componenta sa:Pausesti-Maglasi(Chiciora), Valea Cheii(Saracinesti), Coasta, Ulmetel, Vladuceni, Pietrari.
Epoca neolitica_Vestigii arheologice:ciocan-topor din piatra slefuita si perforat gasit in albia paraului Valea de Bradet, punctul "La Ispas"
1453-prima atestare documentara cu privire la existenta satului Pausesti-Maglasi dateaza din anul 1453 august 2. Este un act redactat la Gheorghita de catre Vladislav al- II- lea voievod prin care intareste "slugilor si boierilor domniei mele Stan si Vladimir fratele sau si cu fiul sau Ulmes si Radu ca sa le fie satele numite Zatreni partea lui Vlad si ale lui Stoian si Dan pentru ca i-au cumparat inca din zilele lui Basarab si au dat lui Basarab un cal i o iapa si dupa aceea au aratat in zilele domniei mele ca le-au cumparat si Pausesti si vladimiresti si Folesti, Cosani si Coprozi. Acestea poate sa le fie ocina si de o haba lor si copiilor lor,nepotilor si stranepotiilor lor cat va trai domnia mea si fii domniei mele,incepand de la cositul fanului,de podvoade,de caraturi precum si de celelalte slujbe mari si mici care se afla in tara domniei mele".
1688-se fondeaza biserica manastirii Saracinesti, monument istoric(PISANIA BISERICII VALEA CHEII)
1695 -un document datat 15 ianuarie 1695 vorbeste despre vanzarea unei livezi la Pausesti-Maglasi.Este prima data cand intr-un document apar alaturi cele doua nume de Pausesti si Maglasi.
1780_se fondeaza biserica din satul Chiciora-monument istoric(MARELE DICTIONAR GEOGRAFIC AL ROMANIEI,VOL. 3.LITERA P)
1829_se fondeaza biserica din satul Coasta-monument istoric(MARELE DICTIONAR GEOGRAFIC AL ROMANIEI VOL. 3.LITERA P)
1864-prin reforma din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza sunt improprietariti taranii saraci din satul Saracinesti cu cate 2,5ha teren din mosia manastirii(MARELE DICTIONAR GEOGRAFIC AL ROMANIEI VOL. 2.LITERA S)
1877-comuna Pausesti-Maglasi participa la sustinerea razboiului de independenta cu ostasi si ofrande pentru armata, care pentru transportul fanului si al alimentelor(ARH.STATULUI VALCEA,DOS.126/1877 f.25,26;DOS.116/1877 fil.53-54;DOS.1877,f 277-280).In acest razboi din comuna Pausesti-Maglasi si-au dat viata eroii:Cumpanasu Nicolae,Gajulete Gheorghe,Nicolaescu Ilie,Statescu Gheorghe.
1916-1918-in luptele purtate pe trecatorile Carpatilor si pe frontul din Moldova in timpul primului razboi mondial din Pausesti-Maglasi si-au pierdut viata 194 eroi.
1941-1945-in cel de al doilea razboi mondial din comuna Pausesti-Maglasi si-au jerfit viata 124 eroi.

Situata in fostul bazin pomicol al depresiunii subcarpatice,comuna Pausesti-Maglasi este un spatiu incantator atat prin frumusetea naturii(dealuri cu pomi fructiferi,paduri de fag si mesteacan,zavoaie,poieni si numeroase parauri),cat si prin existenta unor deosebit de frumoase biserici,troite, monumente istorice:Biserica "Sf.Nicolae"(1778,sat pietrari), Biserica"Intrarea in Biserica a Maicii domnului"(1870,sat Pausesti-Maglasi), Biserica"Sfiinti Ingeri"(1744,sat Vladuceni),Biserica"Adormirea Maicii Domnului"(1688, sat Valea Cheii),Monumentul Eroilor(centrul civic Pausesti-Maglasi),Monumentul Eroilor(sat Vladuceni),Aleea Eroilor(sat Coasta),Troita de la Bratosin(sat Valea Cheii-1863),Troita de la Utesti(sat Ulmetel).
Soseaua Rm. Valcea-Baile Olanesti,care strabate comuna pausesti-Maglasi de-a lungul raului Olanesti, este soseaua ce duce spre alte monumente de cult de o deosebita frumusete:manastirile Jgheab(comuna Stoinesti), Iezar,Pahomnie(localitatea Baile Olanesti),Patrunsa(comuna Barbatesti).
Pausesti-Maglasi este locul de nastere al multor oameni de cultura,stiinta sau arta:Petrescu,Antim(1875-1919-episcop al Ramnicului,Noul Severin), Achim Popescu(1927-1980-doctor in istorie cercetator),Zugravescu Elena(1911-poet), Zugravescu Paul-Amor(1933-chimist,cercetator), Raboaca Gheorghe(1935-cercetator stiintific,publicist),etc.
(Material intocmit de bibliotecara Goran Ioana si Constantinescu Marian la data de 17. 01. 2009)

 

Developed & powered by Artit Media © 2008 - 2015 | Confidentialitate | Termeni de folosire